22 iunie 2015

Solstitiul de vara 21 iunie 2015



The entrance to the city
Stim cu totii ca odata cu solstitiul de vara incepe vara astrologica. Soarele intra in zodiac Rac. Este ziua cea mai lunga din an.  Acest lucru se intampla an de an, asa ca, pentru a intelege cu ce vine nou acum solstitiul, trebuie sa ne uitam pe intreaga astrograma a momentului. Asadar, ce observam, in afara de gradul 0 Rac pentru Soare si aspectele acestuia?

Avem doua  principale directii de cercetare:

Conjunctia Venus Jupiter in Leu.
Careul Mercur in Gemeni – Neptun in Pesti.

Cum se impaca aceste doua influente astrale atat de diferite? Cum poti combina toate aspectele pe care le observam pe astrograma momentului si totusi sa ajungem la o concluzie, atat timp cat ele implica energii atat de diferite?

Va rog sa priviti picturile lui Paul Delvaux. Uitati-va cu atentie la ele cateva moment. Ce va inspira? Ce sentimente va trezesc? Abia dupa ce ati ajuns la o concluzie personala, va rog sa cititi si ce imi inspira mie solstitiul de vara de anul acesta.

Asa cum spuneam, pe astrograma acestui solstitiu, mie mi-au atras atentia doua idei principale:

Conjunctia Venus Jupiter in Leu in trigon cu Uranus in Berbec.
Careul Mercur in Gemeni – Neptun in Pesti. 

Alaturi de Venus si Jupiter, se afla si Luna in Leu.  
FEMEIA, FEMINITATEA este in prim plan, in central atentiei. Apare dorinta si puterea de a aprecia frumusetea, bucuria, distractia, extravaganta. Lumea pare un spectacol, gesturile sunt teatrale si dramatizate, orgoliul e la cote maxime. Sa ne bucuram de viata, sa-I apreciem frumusetea, sa ridicam pe un soclu perfectiunea.  Aceasta idee este intarita si de intrarea Soarelui in zodia Racului, zodie feminina prin esenta, guvernata de Luna. Sa mai spunem ca Soarele face si un sextil cu Luna? Hmmm, ………si toate horoscoapele abunda de “cat de extraordinara este aceasta perioada”!


The sleepy town
Si daca tot am plecat de la picturile lui Paul Delvaux, sa revenim le ele. Ce observam? Femeia in prim plan. Femeia in perfectiunea frumusetii ei. Intotdeauna in central atentiei. Atat de puternica in esenta ei, ca nu are nevoie de haine. Nudul in aceste tablouri nu ne vorbeste despre erotism, ci de puterea de a nu a mai avea nevoie de haine.  Nudul este unul cald, luminos, atrage atentia prin frumusetea tuselor de culoare. Decorul este unul teatral, dramatic. Am putea spune pana aici: “Wow ce tablouri frumoase!” Asa cum am putea spune luand in considerare doar conjunctia Venus Jupiter in Leu in trigon cu Uranus in Berbec din astrograma : “Wow ce perioada buna!”. 

Numai ca nu putem face acest lucru. Cati dintre voi ati spus ca aceste picture va inspira doar frumusete?

Sunt FRUMOASE, da! Si ABSURDE, si STRANII si CIUDATE. De ce anume? Aici fiecare dintre voi v-ati dat singuri raspunsul.
Sleep Venus

Pentru ca, revenind la astrologie, e greu de spus ce inspira fiecaruia careul Mercur in Gemeni – Neptun in Pesti. Vis, suprarealitate, nostalgie, halucinatii, neincredere, depresie? Putere extraordinara de expresie artistic si intuitiva, dar iesita din tipare, suprarealista.
Pink Bows

Femeile din tablouri sunt frumoase, dar lipsite de expresie, misterioase, inspira mai degraba tristete sau irealitate.  Sunt pictate in culori calde, dar inconjurate de intuneric si umbre. Nuduri perfecte(conjuctia Venus Jupiter), dar judecate si puse sub lupa ostracizarii sociale (Luna in careu cu Saturn retrograd). Frumusete pusa pe un piedestal si impunatoare (conjuctia Venus Jupiter in Leu in trigon cu Uranus in Berbec), dar care nu-si gaseste locul in lume (careul Uranus in Berbec – Pluto in Capricorn) pentru ca-i lipseste puterea identitatii personale (inconjunctia Venus in Leu – Pluto in Capricorn). O senzatie persistenta de alienare, ostracizare, discriminare chiar, suferinta (opozitia Lilith in Fecioara – Chiron in Pesti).
Tribute to Jules Verne

Aceasta e si impresia pe care mi-o lasa astrograma momentului. Pe de o parte e bine sa ne bucuram de viata, sa-i vedem frumusetea si sa o apreciem. Dar sa fim atenti ce se ascunde in umbra. Sau cum si la ce suntem folositi. Poate ca vedem lumea prea in roz. Atentie la un optimism exagerat sau la cheltuieli extravagante.  

Sau, privind reversal medaliei, chiar daca suntem intr-o perioada in care nu mai intelegem nimic sau ne simtim oprimati, sa reusim sa scoatem la lumina partea frumoasa din suferinta noastra si, daca e posibil, sa o transformam in arta de a trai frumos.

Un actor care va trebui sa joace pe scena in seara mortii unuia dintre parintii sai, va performa la capacitatile sale emotionale maxime.  Frumusetea spectacolului din luminile rampei va fi perfecta. Poate va fi judecat tocmai datorita acestui lucru. Poate ca prestatia sa va fi "disecata" de catre critici mai mult decat de obicei. Si cu siguranta ca jocul sau va purta  amprenta durerii sale.
The Musee Spitzner

Paul Delvaux ne-a lasat niste picturi frumoase in absurditatea lor.

In astrograma sa natala, artistul are Luna si Venus in Leu, Luna in careu cu Saturn, Mercur in careu cu Neptun, aspecte care mi-au inspirat alegerea pentru a ilustra vizual acest articol.
The Garden

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu