26 iulie 2015

Efectul Venus in pictura si miscarea aparent retrograda a planetei Venus in astrologie





Diego Velazquez "Venus la oglinda"

Efectul Venus este un fenomen în psihologia percepției, numit după tabloul lui Diego Velazquez "Venus la oglinda". Cei care privesc tabloul au impresia ca o vad pe Venus admirându-și propria reflexie în oglindă. Dar, bazandu-ne pe unghiul de orientare al oglinzii, este imposibil pentru ea sa-si vada propria reflexie.  Pentru ca ea sa-si vada fata in oglinda, capul ei ar trebui sa fie pozitionat intre noi, privitorii, si oglinda. Si atunci nu i-am mai vedea noi reflexia.  In acest caz deci, ea nu-si vede propria fata, ci ne vede pe noi in oglinda.

Acest truc psihologic este folosit în cinematografie, când un actor este arătat uitându-se aparent într-o oglindă, cu camera afară din raza de observație. De fapt, actorul se va uita la camera și se va preface doar că se oglindește.

Efectul Venus consta in iluzia ca noi credem ca ea se priveste, dar de fapt, ne priveste.

 
Miscarea retrograda a unei planete in astrologie este doar aparenta. Din punct de vedere astronomic, planetele nu se mişcă niciodată invers. Daca privim dinspre Pamant spre Cer, avem impresia uneori ca unele planete „se misca mai incet” sau „raman in urma” uneori. Acest lucru se intampla deoarece planetele în drumul lor în jurul Soarelui se deplasează cu viteze diferite. E ca si cum ai fi intr-o gara si trenul in care te afli porneste deodata. Prima senzatie e ca trenul de pe linia alaturata incepe sa se miste inapoi.

La ce ne putem astepta din punct de vedere astrologic de la miscarea aparent retrograda a unei planete? La o intoarcere in trecut. Bineinteles, nu vom da propriu zis timpul inapoi si nici nu vom cadea intr-o bula temporara undeva in trecut. Dar vom percepe totul ca si cum asta s-ar intampla.

Planeta Venus intra in miscare aparent retrograda cate 40 de zile, odata la 18 luni, cu aproximatie. 
Odata la 8 ani, retrogadarea are loc in acelasi semn. 
Concluziile pentru o perioada de retrogradare nu sunt simlu de emis. Se studiaza ciclurile retrogradarii si se analizeaza rezultatele pe astrograma natala.

Ultima data cand Venus a retrogradat in acelasi semn a fost in 2007, intre 27 iulie si 8 septembrie (de la gradul 3 Fecioara, la gradul 17 Leu).

Ultima data cand Venus a retrogradat a fost intre 21 decembrie 2013 si 31 ianuarie 2014 (de la gradul 29 la gradul 14 Capricorn).

Acum Venus retrogradeaza intre 25 iulie si 6 septembrie 2015 (de la gradul 0 Fecioara la gradul 14 Leu).  Si daca retrogradarea se petrece in Fecioara, sa intram si mai in detalii. 

Ciclul retrogradarii a inceput de fapt inca de pe 21 iunie, cand Venus se afla la gradul 14 in Leu. Acesta este gradul pana la care sa va intoarce in mersul sau retrograd Venus.  Ciclul retrogradarii se va incheia pe 9 octombrie, cand Venus va reveni la gradul 0 Fecioara, grad de pe care a plecat in miscare retrograda.

Si mai mult, avand in vedere ca Venus retrogradeaza in drumul sau prin Fecioara si Leu, e interesant de studiat toata perioada de anul acesta cat va sta in cele doua semne. Venus a intrat in Leu pe 5 iunie in miscare directa, in Fecioara pe 18 iulie in miscare directa, reintra in Leu pe 31 iulie in miscare retrograda, reintra in Fecioara pe 9 octombrie si iese din Fecioara pe 8 noiembrie. 

In toata aceasta perioada trebuie sa ne aplecam atentia si asupra altor date si tranzite importante:

Tripla conjunctie Venus - Jupiter:
30 iunie, 21 grade Leu
4 august, 28 grade Leu
25 octombrie, 15 grade Fecioara

Triplul careu Venus - Saturn:
13 iulie, 28 grade Leu - Scorpion
5 august, 28 grade Leu - Scorpion
10 octombrie, 1 grad Fecioara – Sagetator

Triplul trigon Venus – Uranus:
29 iunie, 20 grade Leu - Berbec
18 august, 20 grade Leu - Berbec
22 septembrie, 19 grade Leu - Berbec

Si sa nu uitam:
18  – 31 iulie si apoi 9 octombrie, conjunctia Venus Regulus la 0 grade Fecioara
6 august, conjunctia Venus Mercur
15 august, conjunctia Venus Soare
1 septembrie si 2 noiembrie, conjunctia Venus Marte

A mai ramas cineva sa citeasca articolul pana aici?
Iuhuuuuuu, sper ca nu sunt singura…….!

Bun, deci daca a rezistat cineva pana aici, primeste un „premiu”.  Probabil ca ati citit pana acum mai multe articole despre retrogradarea planetei Venus in Fecioara si vi s-a explicat ce inseamna acest lucru. Acum ati si inteles pe propria piele: rabdare, detalii, multa munca, ordine, perfectionism. Daca aveti planete in Fecioara in astrograma natala, sigur sunteti multumiti ca va explica cineva pe limba voasta, intr-un articol tehnic si amanuntit. Daca nu aveti planete in Fecioara in astrograma natala, intelegeti cum functioneaza energia aici in sfarsit. 

Si cum e vorba de Venus si de retrogradarea sa in Fecioara, urmeaza asadar o perioada de reanalizare in profunzime a relatiilor cu partenerul, copii sau a propriei stime de sine. „Ne intorcem in trecut” in sensul de a reconfigura elementele vietii nostre afective. In ce relatii sunteti cu oamenii dragi? De ce s-a ajuns aici? Cum putem depasi dificultatile? Venus e in conjunctie cu Regulus, deci cu siguranta, daca aveti o planeta personala aici in astrograma personala, e vorba de un lucru important pentru propria viata. 

Venus e in acelasi timp in careu cu Saturn retrograd din Scorpion. Hm, doua planete in careu si retrograde! Pentru a merge mai departe e nevoie de curatenie in viata. Daca nu o faceti voi, atunci o face destinul pentru voi si resimtiti acest lucru dureros, ca pe o pierdere, ca pe o suferinta nemeritata. 

Cum retrogradarea planetei Venus are loc la gradul 0 in Fecioara, va reintra imediat in Leu, iar efectele retrogradarii se vor simti foarte puternic potrivit energiei acestui semn. Neincredere in sine, frustrare, insatisfactie. De fapt, pornind de la ideea de inceput a acestui articol, e o falsa perceptie a viziunii de ansamblu. 

Efectul Venus din pictura. 

Miscarea doar aparent retrograda a planetelor. 

Ne privim viata din punctul de vedere a ceea ce nu am reusit sa realizam din ceea ce ne-am propus acum cateva luni sau acum cativa ani.

Vedem doar greselile partenerului, pentru ca ne obisnuim sa comunicam mai ales cand avem sa ne aducem critici unul altuia.

Abia pe 6 septembrie, cand Venus va reveni in miscare directa, ne vom putea da seama ce au insemnat evenimentele care se vor petrece pana atunci, iar pe 9 octombrie, cand Venus va reveni in Fecioara, vom putea rezolva complet puzzle-ul. Pana atunci, dragul meu cititor aduna piesa cu piesa din acest frumos joc numit viata.

Semneaza, Venus in miscare aparent retrograda in Fecioara.

PS: Punctual, Venus in miscare aparent retrograda se va reintoarce cu reinterpretari si amanunte in alte articole pentru a relua discutia pe date exacte atunci cand se va resimti nevoia unei reanalize a acestei perioade. Ne reauzim curand.

PPS: Se recomanda citirea cu atentie a articolului si analiza tranzitelor in curs. Daca apar intrebari, adresati-va astrologului.

Un comentariu: