31 ianuarie 2014

2014, Anul Calului de Lemn






Artist: James Doran Webb
Zodiacul chinezesc foloseste 12 semne animale: Sobolanul, Bivolul, Tigrul, Iepurele, Dragonul, Sarpele, Calul, Oaia, Maimuta, Cocosul, Cainele si Porcul. Acestea sunt date de anul de nastere. Apoi se au in vedere si cele 5 elemente fundamentale care intra in componenta universului: metalul, apa, lemnul, focul si pamantul. Rezulta un ciclu complet de 60 de ani, cu subcicluri de 12 ani.

Anul 2014 este anul Calului de Lemn si incepe pe 4 februarie, ora 6:03, ora Chinei. Prima zi a Anului Astrologic chinezesc este prima zi a lunii Tigrului. Este ziua in care incepe primavara, ziua in care Soarele intra in cel de-a 315-lea grad al zodiacului tropical. A nu se confunda cu Anul Nou traditional chinezesc, care incepe in ziua primei Luni Noi dintr-un anumit an, in speta, 31 ianuarie 2014, ora 5:39, ora Chinei. (Asadar pe 31 ianuarie 2014 vor fi nascuti copii pe noul an chinezesc, dar din punct de vedere astrologic, vor fi tot sub semnul astrologic anterior, sarpele de apa, abia dupa 4 februarie 2014, vor fi cai de lemn. E diferenta care se face si in astrologia occidentala, la alt nivel: luna calendaristica incepe pe intai, zodia incepe pe 20, 21 a lunii respective).


Anul Calului este anul calatoriilor, fie ele spirituale sau fizice. Ne aduce energie si optimism, nevoia de libertate si independenta. Totul este in miscare. Ne redescoperim pe noi insine, suntem intr-un proces continuu de cautare, la orice nivcel. Calul este afectuos si demonstrativ, voios si neinfricat, dar pe alocuri impulsiv si egocentric. Creste nevoia de socializare, actiunile sunt mai dinamice si vin cu rapiditate.

Elementul anului este lemnul. Din cauza ca lemnul este asociat copacilor sau culorii verzi, se mai face referire la 2014 ca fiind Anul Calului Verde. Calul de lemn este mai rational, mai sistematic si mai practic. Ii place si promoveaza noutatea, dar va munci din greu pentru ceea ce isi propune. Elementul lemn pune mare pret pe moralitate, sub semnul lui sunt persoane expansive si generoase, care au spirit de echipa,  muncitori excelenti. Ceea ce fac are un scop, actiunile trebuie sa le aduca rezultate. Calul de lemnul este artizanul noilor curente si idei, dar ele trebuie puse in practica.

In teoria celor 5 elemente, calul este foc. Anul acesta se aduga lemnul. Acesta face focul sa arda si sa dureze mai mult. Este un an in care ne putem propune sa realizam ceea ce ne dorim, avem energia necesara, dar trebuie sa ne controlam impulsivitatea, sa fim stapani pe situatie. Lemnul este un material combustibil, asa ca atentie la scandaluri si conflicte, mai ales in relatii sau la nivel social.

Asadar calul corespunde focului in astrologia chinezeasca. Pe de alta parte, lemnul corespunde aerului din astrologia occidentala. Foc si aer. Tot in astrologia occidentala am observat dinamizarea crucii cosmice pe semne cardinale odata cu intrarea planetei Marte in zodia Balantei. Din nou foc si aer. Foarte multa energie, care atent monitorizata ne propulseaza si ne ajuta in tot ceea ce intreprindem. Atentie, insa: nu scapati lucrurile de sub control, situatiile se pot inflama rapid.


Calul de lemn
Libertate si munca

Foc si aer
Energie si socializare


Gandul ne duce la cateva arhetipuri.


Calul in starea sa naturala, pascand linistit intr-o padure (lemnul). Libertatea.


Calul domesticit si care aduce foloase intr-o gospodarie, tragand o caruta de lemn, sau ajuta la socializare, inhamat la o trasura. Calatoriile.


Calul troian, masinaria infernala construia de oameni pentru a cuceri alti oameni. Lupta si victoria.


Pegas, din mitologia greaca, un cal înaripat, fiul lui Poseidon și al gorgonei Medusa. Indrazneala, spiritul aventuros si avantul creator.


2 comentarii: