08 ianuarie 2016

Stapanul Inelelor - Mercur si Jupiter, retrograde, pe semne de pamant



Mercur retrograd in Capricorn

Jupiter retrograd in Fecioara



“Trei inele pentru stăpânii elfi cei de sub soare,
Şapte pentru ei, gnomii de viţă din săli de stâncă,
Nouă, Oamenilor care ştiu că-n lumea lor se moare,
Unul pentru el, Seniorul Întunecimii-n noaptea lui adâncă
Unde-s Umbrele în Ţinutul Mordor, ca să le găsească.
Şi pe toate să le-adune un inel, şi altul nime,
Să le ferece pe toate, astfel să le stăpânească,
Unde-s Umbrele, în Ţinutul Mordor, în întunecime.”

poezie de J.R.R. Tolkien din “Stăpânul Inelelor” – “Fraţia Inelului” (19 aprilie 1937)


Pe 5 ianuarie Mercur a intrat in miscare aparent retrograda in Varsator, iar pe 8 ianuarie reintra in Capricorn. Tot pe 8 ianuarie, intra si Jupiter in miscare aparent retrograda in Fecioara.

Mercur reprezinta energia comunicarii, a gandurilor, a miscarilor de orice fel, a schimburilor de informatii, a drumuri lor scurte, a judecatilor practice de zi cu zi.

Jupiter este gandirea abstracta, explorarea ideilor atat la nivel intelectual, cat si spiritual, calatoriile pe distante lungi sau calatoriile initiatice, valorile etice si morale.

Ambele planete tin asadar de comunicare, idei, miscari, drumuri. Ambele isi incep perioada de retrogradare in acceasi perioada. Ambele se afla incepand cu data de 8 ianuarie in miscare aparent retrograda in zodii de pamant.

Am stat si m-am intrebat de multe ori de ce Jupiter e considerat “Marele Benefic” ? De ce perioada de retrogradare a lui Mercur e “ghinionista” ? De ce zodiile de pamant sunt apreciate drept  oameni de treaba, pe care te poti baza” ? Jupiter e vazut deseori ca un mare noroc, avere, bani, castigul cel mare la Loto. E ceva ce toti asteapta sa le cada din cer. Mercur retrograd e de rau, ca deh!, ce avem noi timp de analize si sinteze la nivel profund, lumea in care traim vrea actiune, si o vrea acum. Zodiile de pamant tin de lucrurile materiale, teritorii, acumulari, asa ca iar ar trebui sa ne imbogatim.

Probabil ca toata lumea a auzit de romanul lui J.R.R. Tolkien, “Stăpânul Inelelor “. Sau de filmele de mare succes turnate pe baza cartii. Gandindu-ma zilele acestea la tranzitele astrologice din prezent, mi-am dat seama ca se pot face o multime de analogii. Pentru ca cel mai capabil sa inteleaga un tranzit, este cel care are energii asemanatoare in astrograma natala. J.R.R. Tolkien are Soarele si Mercur Rx in Capricorn. Ce-ar fi sa incerc sa explic din perspectiva lui tot ce sa intampla? Cum ar fi ca de aceasta data sa vad totul prin ochii Stapanului inelelor?


“ Sam: Asta este.
Frodo: Ce?
Sam: Dacă mai fac un singur pas, voi ajunge mai departe de casă decât am fost vreodată.
Frodo: Haide, Sam. Aminteşte-ţi ce spunea Bilbo: "Frodo, e periculos să ieşi din casă. Păşeşti pe drum şi dacă nu te ţii bine pe picioare, nu se ştie unde ai putea să ajungi."

Pe 5 ianuarie 2016, Mercur a intrat in miscare aparent retrograda la gradul 1 din Varsator, iar pe 8 ianuarie reintra in Capricorn. Va reveni in miscare directa pe 25 ianuarie, la gradul 14 din Capricorn. Dar ciclul retrogradarii dureaza mai mult: a inceput de fapt pe 19 decembrie 2015 (cand Mercur a pasit pentru prima data peste gradul 14 Capricorn) si se va sfarsi pe 14 februarie 2016, cand va depasi din nou gradul 1 din Varsator.  Iar daca luam in considerare faptul ca Mercur va mai retrograda inca de 3 ori prin zodii de pamant in 2016, ne dam seama ca drumul abia incepe. Pasim in necunoscut. (Acum sa nu va speriati de atatea date tehnice si de limbajul astrologic. Nu uitati ca am spus ca urmarim itele povestii in spirit Tolkien: multe amanunte, detalii, scheme si harti, limbaj propriu incifrat al personajelor: Mercur Rx in Capricorn).

Alaturi de Mercur, intotdeauna pornim la un drum. Zodia pe care o strabate ne arata felul acestui drum: Capricorn, Saturn, casa 10: seriozitate, multa munca, lectii de invatat, asigurarea unui statut social. Miscarea aparent retrograda ne atrage atentia ca desi drumul este unul fizic, concret, real, acesta ne va calauzi de fapt spre a ne cunoaste pe noi insine.  Deci nu evenimentele exterioare dau importanta perioadei 5-25 ianuarie la nivel comunicational, ci modul in care le preluam si invatamintele pe care le tragem. Se strica masina, asta inseamna ca nu ai reparat-o la timp, invata sa devii mai responsabil, sa faci verificarile cand trebuie, si mai econom, sa ai bani pusi deoparte pentru astfel de cazuri.

Frodo porneste intr-o calatorie lunga si complicata, un drum care-l va scoate din zona de confort, care nu-l va schimba, ci il va face sa se cunoasca doar mult mai bine.  Frodo este Mercurul Saturnian din Capricorn pornit in calatoria retrograda spre sine insisi.


“Frodo (auzind ţipetele Călăreţilor Negri): Ce sunt?
Aragorn: Au fost odată oameni. Mari regi. Apoi Sauron vicleanul le-a dăruit cele nouă inele ale puterii. Orbiţi de lăcomie, le-au luat fără tăgadă, unul câte unul câzând pradă întunericului. Acum ei sunt sclavii voinţei lui. Se numesc Nazgul şi nu sunt nici în viaţă, nici morţi. Ei simt prezenţa Inelului mereu, atraşi de puterea sa. Nu se vor opri niciodată până nu te vor găsi.”

Am stat si m-am gandit cine ar pute fi Inelul? Cel atat de blamat de toti, dar dorit de fiecare? Jupiter. Bun, acum nu-mi sariti in cap ca Jupiter e cel mai bun, cum pot spune asta! Ca ar trebui sa fie Lilith, Pluto,Saturn, dar in niciun caz Jupiter! Ganditi-va bine! Ce vor toti in aceasta carte? Inelul! Ce promite el? Bogatie si putere suprema! Din ce cauza cei care il au devin rai? Pentru ca bogatia orbeste, te face sclav, daca nu ai un nivel spiritual destul de inalt. Exact ca Jupiter! Cand auzim de el in astrologie, toata lumea e incantata: vine Jupiter, ma imbogatesc! Nu! Vine Jupiter si scoate la iveala, ca o lupa miraculoasa, tot ce e de scos. Vine Jupiter si-ti arata, spiritual, ce trebuie sa faci. Cauti inelul? Astepti sa castigi la Loto? Ma intrebi pe mine de Jupiter din astrograma natala sau din tranzite? Dar esti pregatit spiritual? Jupiter este de fapt bogatia valorilor tale etice si morale. 

De ce doar Frodo poate avea Inelul? Pentru ca o latura Mercurino-Saturniana poate contrabalansa foarte bine iluzia Jupiteriano-Neptuniana. Si da, in final, si Frodo poate cadea prada Inelului. Atentie la perioadele din jurul datelor de 23 martie si 26 mai, cand se va forma careul Jupiter – Saturn.  Dar exista si sansa extraordinara de a intelege la un nivel profund ca distrugerea unui ego supraevaluat, pune bazele unei costructii cu adevarat valoroase: perioadele din jurul datelor de17 martie si 26 iunie, cand se va forma trigonul Jupiter – Pluto.

Jupiter intra in miscare aparent retrograda pe 8 ianuarie, in Fecioara, la gradul 23. Va reintra in miscare directa pe 10 mai, la gradul 13 Fecioara. Intregul ciclu jupiterian al retrogradarii incepe pe 12 octombrie 2015 (cand Jupiter e prima data peste gradul 13 Fecioara) si se sfarseste pe 7 august 2016 (cand Jupiter trece iar de gradul 23 Fecioara).


“Gollum: Atât de strălucitor... atât de frumos... o, Nepreţuitule.
Frodo: Ce ai spus?
Gollum: Stăpânul ar trebui să se odihnească. Stăpânul trebuie să-şi refacă puterile.
Frodo (se ridică în picioare): Cine eşti?
Gollum: Nu ai voie să ne întrebi, nu e treaba ta. Gollum, Gollum.
Frodo: Gandalf mi-a spus că erai unul din locuitorii de pe malurile râului.
Gollum: Inima îngheaţă, şi mâna, şi carnea. Mor călătorii departe de casă.
Frodo (se aşază lângă Gollum): Mi-a spus că povestea vieţii tale este una tristă.
Gollum: Ei nu văd ce îi aşteaptă, când Soarele a pălit şi Luna a murit.
Frodo (stând în faţa lui Gollum): Nu erai foarte diferit de un hobbit, nu-i aşa? (Gollum îl priveşte.) Smeagol.
Gollum: Cum mi-ai spus?
Frodo: Ăsta era numele tău odată demult, aşa-i?
Gollum: Numele meu? Numele meu... Smeagol.”

Numele meu? Cine am fost si cine am ajuns? Inelul e de vina! Ce usor e sa dam vina pe ceva, in loc sa ne asumam propriile greseli, frici, indecizii interioare care ne sfasie.  Pe Gollum il vad ca pe un careu Lilith - Pluto. Neputinta din noi insine care capata un nume: ispita! Imaginea Caderii interioare este mult mai dureroasa decat un faliment la nivel social.


“Frodo: Îmi doresc ca Inelul să nu fi ajuns niciodată la mine. Îmi doresc ca nimic din toate astea să nu se fi întâmplat.
Gandalf: Asta îşi doresc şi toţi cei care au trăit să vadă astfel de vremuri. Dar ei nu pot decide nimic. Tot ce putem noi decide este cum ne petrecem timpul care ne-a fost dat. Frodo, există şi alte forţe care lucrează pe lumea asta în afară de cea a răului. Lui Bilbo i-a fost menit să găsească Inelul. Ca atare şi ţie ţi-a fost dat să-l ai. Iar acesta este un gând încurajator.”

In momentul retrogradarii lui Jupiter acesta este in conjunctie cu Nodul Nord din Fecioara. Pentru cei care au planete in aceasta zona in astrograma natala, nu va fi usor. Este clar ca au ajuns la o cotitura si trebuia sa invete ceva in aceasta viata. E ca si cum Destinul i-ar trage de urechi si i-ar intreba: ai priceput? Si tu incepi sa te plangi: ce sa pricep? De ce trebuie sa trec prin asta ca sa pricep, nu-mi poti spune tu, Destinule, direct? Nimeni nu-ti poate spune ce sa faci. Dumnezeu, psihologii, profesorii, doar te ghideaza, nimeni nu poate invata si trai in locul tau. Nu te plange de ce ti se intampla, intreaba-te de ce ti se intampla. Raspunsul il vei intelege in jurul datei de 20 iunie 2016, cand Jupiter, in miscare directa, va intalni Nodul Nord la gradul 15 Fecioara.


“Frodo: Sam, nu pot face asta.
Sam: Ştiu. Nu e bine deloc. De fapt, noi nici nu ar fi trebuit să fim aici. Dar totuşi suntem. Domnule Frodo, e ca în marile poveşti. Ca în acelea care chiar s-au păstrat. Acelea care erau înţesate de pericole şi de elemente ale întunericului. Iar câteodată nu-ţi doreai să afli cum se termină. Cum ar fi putut avea un final fericit? Cum s-ar fi putut întoarce lumea la starea sa iniţială când s-au întâmplat atâtea lucruri groaznice? Dar, la urma urmei, întunericul acesta e doar ceva trecător. Până şi întunericul trebuie să ia sfârşit. Va veni o nouă zi. Iar atunci când va răsări soarele, va străluci mai puternic decât până acum. Acelea erau poveştile de care îţi aminteai mereu. Cele care însemnau ceva, chia dacă erai prea mic ca să înţelegi ce anume. Dar mâ gândesc, domnule Frodo, că acum înţeleg. Acum chiar ştiu. Oamenii din acele poveşti aveau multe şanse de a se întoarce, numai că ei nu făceau asta. Dimpotrivă, mergeau mai departe. Pentru că ceva le dădea speranţă.
Frodo: Ce le dădea speranţe, Sam?
Sam: Gândul că mai este o fărâmă de bine în lumea asta, domnule Frodo... şi că merită să lupte pentru asta.”


Ce invatam din retrogradarile planetelor Jupiter si Mercur pe semne de pamant? Ca bogatia nu inseamna bani si averi. Ca puterea de a le rezista e totul. Ca doar astfel intelegem daca si la ce suntem buni pe Pamantul asta, care e rostul nostru in viata.  Nu o multime de bani conteaza, ci o farama de bine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu